Tuesday 29 April 2008

Vår promiskuösa natur

Det tog sin tid, men i samband med DNA-testens intåg i slutet av 1980-talet så upptäcker man att vad till exempel gammal fågelböcker hävdar att "De flesta fågelarter är monogama, med några undantag" egentligen är "De flesta fågelarter är polygama, med några undantag"...

Trenden håller i sig i övriga djurvärlden, där en spridning av risker är lika väl vedertagan metod som för aktieplacerare. Det är helt enkelt inte en stabil och långsiktig strategi, varken för honor eller hanar, att satsa på en aktie (dvs partner). Även om denna ser bra ut och lyser självförtroende och framtidsutsikter, så vet man aldrig vad som gömmer sig i "garderoben".

Det kan därmed vara ytterst fördelaktigt för exempelvis en hona/kvinna att knyta äktenskapsband med en hane/man som visar tecken på att vara en god far, men detta är endast en långsiktigt uthållig strategi om hon samtidigt också skaffar barn med andra hanar (men låter den goda fadern vara med och vårda dessa). Och visst finns indikationer på att det tycks vara så bland oss människor, då en brittisk studie har visat på att 30% av barnen i studien inte hade de föräldrar som de trodde att de hade.

Äktenskapet och det strikt monogama levernet är en konstruktion som springer ur maktbehovet att kontrollera det motsatta könets "lättfothet". Men denna livstil kommer aldrig att slå igenom, då det är mer fördelaktigt för en själv och ens barn att välja andra livsstilar.

expressen
Sphere: Related Content

Sunday 27 April 2008

Hajen - människans fiende nummer 1...

Det är alltid intressant att beskåda den panik som sprider sig när en bad-/strandentusiast faller offer för "Den Vita Döden". Trots att uppgifter gör gällande att fler människor varje år dödas av drakar (inte sagoväsendet utan flygleksaken) eller i sina badkar än av hajattacker, så är det ändå djuren, och inte badrummet som får symboliserar död.

Varför är det så här? I detta sammanhang kan helt klart "Hajen"-filmer spätt på människors ställningstagande. Men det mest troliga orsaken är ändå det totala utelämnandet som drabbar människor som dödas/såras i samband med djurattacker. Vi har inte kontroll över naturen, och det skrämmer oss. Vi har inga badkarstillverkare eller drakflygare att skylla på.

aftonbladet
Sphere: Related Content

Saturday 26 April 2008

Kommer Mugabe att tillåta en förlust?















Mycket tyder på att Mugabes Zanu-PF förlorar sin makt i parlamentet i Zimbabwe. Men kommer Mugabe att acceptera detta? Och kommer de som drabbas, Zimbabwes folk och grannländerna, fortsätta att tiga?

svd
dn
Sphere: Related Content

Friday 25 April 2008

Ny däggdjursart

Ett zoo i Kina har fått en "gäst" som tydligen orsakar huvudbryn bland experterna. Artbestämningen är osäker, men säkert är att det är en mycket cool liten krabat.
Påminner lite om en leopardmård (African palm civet) fast på fel kontinent. Troligen en sibetkatt av något slag, möjligen en halvbjörn, då den liknar en röd panda en aning.

Bilder
Länk
Sphere: Related Content

Matbristen, en global kris?

FN kommer få svårt att hålla ihop sitt matprogram när mat- och oljepriserna skenar/skenat. Är detta de första klara tecknen på en global kris som beror på den ohämmade befolkningsexplosionen som pågått i decenier? Eller är det bara frågan om dålig fördelning av resurser i världen?

Vilket som, så lär vi se ett "Survival of the fittest" om krisen fortsätter och förvärras.

dn
Sphere: Related Content

Thursday 24 April 2008

Rätt av män att ragga

Att män är de som raggar mest är rätt självklart, med tanke på att kvinnor är en begränsad resurs...

SVD
Sphere: Related Content

Wednesday 23 April 2008

Afrika...

En stor man sa en gång; "Det som skrämmer mig är inte ett fåtals brutalitet, utan den stora massans tystnad".
Det verkar som att de afrikanska ledarna sällar sig till den stora massan och anammar en "tyst diplomati", när det gäller kritik gentemot Mugabe. Visst kan man skönja en viss logik i att ledare drar sig för att kritisera en, vad de ser, antikolonialismkämpe. Det är dock hög tid att öppna ögonen och inse att en ledare som uppnått 100 000 % inflation och över 80 % arbetslöshet inte har några goda ledaregenskaper för en modernt samhälle. Det är dags att bryta tystnaden.

SVD
Sphere: Related Content