Personal info:

My photo
Swedish, Nature conservation freak, Passionate about Africa, Loving Peace, Politically neutral

Friday, 27 March 2009

Carl Bildts tystnad skrämmer

Jag har vid tidigare tillfälle ”analyserat” Sveriges utrikesminister Carl Bildts engagemang för Afrika och dess länder (länk). Genom att räkna antalet träffar för vissa specifika sökord på Bildts blogg ”Alla dessa dagar” så får man en någorlunda bra bild av hur utrikesministern tycks nerprioritera den afrikanska kontinenten till förmån för andra länder/regioner/konflikter.

Det är möjligt att UD/Bildt tillämpar en omfattande tyst diplomati gentemot afrikanska konflikter. Detta verkar särskilt uppenbart i fallet med fängslade Dawit Isaak i Eriteria, där Bildt vägrar svara på frågor som berör det fallet. För Sveriges del så är denna tystand inget annat än en stor skam. Tyst diplomati är detsamma som ett tyst godkännande.

”Det är inte ett fåtals brutalitet som skrämmer mig utan den stora massans tystand”
Martin Luther King

AB AB AB AB SVD SVD SVD SVD DN DN SVD
Sphere: Related Content

16 comments:

Björn Nilsson said...

Ur Afrikas synpunkt (om vi nu bortser från specialfallet Issak Dawit) kanske det är lugnast för Afrika om han inte bryr sig allt för mycket?

Geoffrey Goines said...

>Björn Nilsson

Haha du kan ha rätt.
Fast jag skulle fortfarande gärna vilja veta varför han inte bryr sig.

Björn Nilsson said...

Jag kollade lite grundfakta: excellensen Bildt är 4½ månad äldre än mig och borde ha haft delvis samma skolgång (fast jag har mer examina och akademiska poäng). Det innebär att han gick i gamla skolan där man inte fick lära sig så mycket om Afrika. Det fanns väl någon svartvit bild av neger vid stråhydda i någon geografibok antar jag, och några fattiga sidors text. Inte lika mycket som om Härjedalens städer exempelvis. Så han fick kanske aldrig något direkt intresse väckt, i alla fall inte innan den där oljehistorien med Lundins i Sudan.

Konstigt förresten att regeringen inte utnyttjar det faktum att vi har en äkta svart minister med rötterna i centrala Afrika. Hon kanske skulle göra mer nytta som resande ambassadör därnere än ganska ointressant integrationsminister (läskigt ord!) här hemma?

parin said...

My DEAR Swedish PEOPLE !!!
the High TREES...Cannot See down.....
If we Want to Carry the Day of JUSTICE ,
Our PROTESTATION's OUTCRY HAVE TO DROP F I R E ...
So PLEASE ,RAISE YOUR VOICES !!!!!
Thanks a Lot..
parin artcritic

Erik said...

Den statistiken som du baserar ditt argument på är ju totalt meningslös - det är hans blogg!? Du kanske borde "analysera" hans engagemang som utrikesminister eller fd. stadsminister istället. Sedan undrar jag varför "Tyst diplomati är detsamma som ett tyst godkännande", vad baserar du detta på? Allt som en utrikesminister säger blir överanalyserat och kan potentiellt användas mot en. Tycker du inte att han gör rätt i att tänka till lite innan han kommenterar fallet? Han kanske jobbar arslet av sig för att sätta sig in i detta fallet, vad vet du om det?

Det är väl rätt att vara objektiv, och studera ett fall från alla vinklar innan man spottar ut en massa kommentarer i media...

Geoffrey Goines said...

>Erik

Jag ser Carl Bildts blogg som en spegel av UDs engagemang och fokus. Kanske är det en felaktig slutsats, men medge att man får sig en funderarer när Sveriges utrikesminister så enkelspårigt fokuserar på en konflikt på sin blogg.

I övrigt så är sk "tyst dimplomati" feghet. Det handlar om att slippa ta tag i saker. Vi har sett det bl a i Zimbabwe.

F ö så har UD haft 8 år på sig att "studera fallet ifrån alla vinklar"... (men då ska inte enbart Carl Bildt få sig en känga för dess tröghet)

Peter said...

Tyst diplomati är inte feghet utan en realitet. Allt handlande mellan länder kan inte föras på tabloidtidningarnas löpsedlar. Man kan inte handla med andra länder på ett sätt som ser fint ut i tidningarna och som lugnar pk-folket. Västvärlden är ju knappast känt i Afrika för att leva som man lär, varför ska dom behandla våra medborgare korrekt när väst inte behandlar dom korrekt (nu rättfärdigar det på inget sätt fängslandet av Dawit utan rättegång men jag hoppas du förstår vad jag menar)? Om man dessutom högljutt skulle kräva Dawits frisläppande skulle Eritrea enbart se det som ett intrång i deras interna angelägenheter. Som ofta påpekats erkänner inte Eritrea dubbla medborgarskap, något Sverige inte heller gjorde för så länge sedan.

Oavsett vad man tycker om Eritreas diktatur, deras rättssystem eller Dawits fängslande kan vi inte kräva hans frisläppande (Eritrea är en suverän stat, tänk vad vi skulle tyckt om Nederländerna skulle kräva att en knarkåtalad person skulle släppas). Däremot kan vi kräva att han ska få sin sak formulerad, prövad i domstol och, om han fälls, få de år han suttit inräknad i straffet.

Geoffrey Goines said...

>Björn Nilsson

Iofs så kanske man inte ska begära för mkt av att Bildts utbildning ska "guida" honom rätt, men man tycker att han har haft tid att läsa in sig lite genom åren...

Låter faktiskt som ett mkt bra förslag, att ha Sabuni som utrikesminister.


>Peter

Men tycker du att tyst diplomati har fungerat hitintills?
Eriteria är inte bara Dawit, det finns en mkt stor mängd eriterianer i exil som behöver omvärldens hjälp (bl a uppmärksamhet) för att kunna genomföra nödvändiga förändringar i landet.

Anonymous said...

Tyst diplomati fungerar inte!
.
SVERIGE BÖR SÄNDA EN MILITÄR STYRKA TILL ERITREA FÖR ATT FRITAGA FÅNGNA SVENSKAR!
.
och passa på att införa demokrati samtidigt.

Peter said...

Hur kommer det sig då att många Eritreaner inte gillar Dawit-rörelsens aktiviteter? Anledningen (eller åtminstonde en) till att Dawit fängslades igen efter att han släpptes 2005 (som en följd av tyst diplomati) var för att det slogs på stora trumman om frigivandet innan han hunnit ur landet.

Eritreanerna behöver omvärldens hjälp framför allt med att man behandlar dom likadant som man behandlar andra. Problemen i Eritrea, inklusive Dawitfallet, ligger i konflikten med Etiopien. Den konflikten är i juridisk mening löst, det finns internationella domstolsbeslut som Eritrea gått med på att följa men Etiopien vägrar gå med på. Etiopien, som knappast är en demokrati, får bistånd och uppbackning av väst. Eritrea får bojkott, nerdragning eller krav på nerdragning (speciellt från pk-folk). Eritrea har inte råd med inre konflikter när ett nytt krig med den 20 gånger större grannen (som redan invaderat Somalia). Detta, som jag skrev sist, rättfärdigar inte att Dawit och många andra inte får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda men det ger en förklaring varför Eritreas regering inte ser Dawit som ett prioriterat fall (att dom skulle göra det är ett utfall av ren arrogans från pk-rörelsens sida).

Länken är till en artikel från 2005 i aftonbladet som jag undrar om dom skulle publicera idag med tanke på att den går emot deras korståg mot Eritrea.

http://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article339491.ab

Björn Nilsson said...

Vad jag hörde för en del år sedan var att det fanns en skillnad mellan eritreaner av olika generationer som hade olika syn på hur landet skulle utvecklas, och i vilken utsträckning man skulle kunna kritisera regeringen. Hur lojal skall man vara?

Eftersom Eritrea har haft konflikter med alla eller nästan alla grannar och inte bara Etiopien, och tagit till våld i dessa konflikter, har man väl rätt att fråga sig vad det är för sorts mentalitet som styr regeringen i Asmara. Är det folk med jäkligt kort stubin som har svårt med kritik?

Angående "tyst diplomati" har väl svenska UD en tradition som kanske inte är den stoltaste. Som tystnaden om Raoul Wallenberg exempelvis. Sedan kan man ju fråga sig om det är så jäkla lyckat med dubbla medborgarskap. Ofta går det bra, men i en sådan här situation vore det bättre med bara ett. Man kan misstänka att UD är mindre intresserad av dubbelmedborgare som inte är vita europeer, men jag vet inte hur välmotiverad den misstanken är.

Anonymous said...

Tja, Det är inte första gången som Sveriges nuvarande politiker är tysta. Reinfeldt till och med sade osanningar till svenska folket för att hålla lungnet. Vilket ledde till att deras politiska ansträngningar hade positiv utgång. Ja visst han kritiserades starkt av er då också. Nu hyllas han för sin insats.

Nej ni svenskar tyst politik är inte det samma som tyst godkännande. Respektera istället att ni inte får några kommentarer. Det är inte alltid som det är bra att säga vad man vet eller anser om en sak.

Dazy said...

Vet inte mycket om detta. Men jag har läst att Bildt bidrog till att upprätta ett medieföretag i Bosnien, och jag hade en del inte så smickrande rapporter om detta äventyr!

Gavin said...

Det påminner mig om en låt som jag citerar nedan --

Ha tro på den Helige Fadern, yeah sin brutalitet som skrämmer din dotter
13 är olyckligt nummer
Suicidal drömmar som hon nu hamnar
Pray for life
Som din dömda till helvetet
Hämnd kommer och hemsöker dig
I din mobil
Som du våldtog tänka på henne
Blod och tårar
Ja inte ens Gud kan rädda dig här

Anonymous said...

Bildt skrämmer mig när munnen går också. i fråga om Davit, Eritrea och Sverige är vi väl djupt insyltade i något som inte får komma i dagen. Gruvor, olja, vapenhandel och krig? Om Davit skrev om mänskliga rättigheter så tangerar ju ämnet självt dessa näringar och konflikter de är ju kända för att breda ut sig på människors bekostnad.

Nenne

Nisse Hult said...

Bildt och UD har ju ärvt frågan ifrån S som klantade ifrån dag ett.

Hade det varit en fransman, israel, amerikan eller liknande hade personen fritagits. Sverige har inga medel att trycka på. Vi har ingen försvarsmakt som kan försvara svenska intressen.

När nu massmedia skall leka diplomater så blir vissa saker tydliga. Låt inte amatörer syssla med saker de inte har en aning om. Just nu gör massmedias kampanj mer skada än nytta.