Personal info:

My photo
Swedish, Nature conservation freak, Passionate about Africa, Loving Peace, Politically neutral

Monday, 19 January 2009

Kontrollera fisken med sms


Naturskyddsföreningen har gått igenom fiskdiskarna i 62 svenska livsmedelsbutiker och kommit fram till slutsatsen att dessa inte är så miljövänliga som man skulle kunna önska. Fortfarande sälj fisk från bestånd som inte fångas på ett uthålligt sätt, eller från arter som är utrotningshotade. Det faktum att havsresurserna är svåra att nyttja på ett hållbart och uthålligt sätt (se Att vända skutan) gör att ansvaret måste falla mer på de som köper fisken, dvs konsumenterna.

I Sydafrika så finns sen något år tillbaka en sms-tjänst, FISHMS, som stärker konsumentmakten vid fiskdisken. Den potentiella fiskköparen kan enkelt sms namnet på fisken han/hon vill köpa och får strax tillbaka ett sms som talar om huruvida arten är hotad eller inte. Jag har inte sett något sådant initiativ i Sverige, men hoppas att man kan starta upp en sådan tjänst snarast möjligt.

Uppdatering
: Singnaturen "emil" informerade mig om att tjänsten jag efterlyser existerar redan i Sverige. Se fisk.cc

DN SVD DN AB SS
Sphere: Related Content

3 comments:

emil said...

Det låter som att sajten fisk.cc är vad du söker, de samlar information från bl.a. Fiskeriverket och WWF och gör den tillgänglig via SMS.

Geoffrey Goines said...

>emil

men titta, det fanns en sån tjänst i Sverige.

Stefanie said...

Söker man bland matrecepten på dn.se så hittar man flera recept där marulk ingår, snacka om att sopa smutsen under mattan!