Personal info:

My photo
Swedish, Nature conservation freak, Passionate about Africa, Loving Peace, Politically neutral

Monday, 23 June 2008

Sverigedemokrater är enkelspåriga

Sverigedemokraterna rycker tydligen fram i undersökningar och börjar närma sig 4%-spärren. Partiet lär, om det kommer in i riksdagen efter nästa val, röra om i den annars alltmer gråskaliga svenska politiken. Huruvida detta är bra eller dåligt låter jag vara osagt, men jag observerar att många varma anhängare till SD för en väldigt endimensionell debatt. Invandrarfrågan (eller mångkulturen om man så vill) är så oerhört central bland SD-anhängare som skriver på bloggare, internetforum och dylikt att man nästan finner det komiskt. Må vara att exempelvis bloggar kan vara rätt så enkelspåriga, men jag tycker ändå att det existerar en relativt särpråglad ”en-fråge-politiken” i SD-lägret.

DN
SVD SVD
Sphere: Related Content

22 comments:

Tobias Lindgren said...

Det är ganska logiskt eftersom invandringen är den viktigaste frågan för de flesta sd-väljare, enligt flera undersökningar. Och dessutom är sd ett demokratiskt kulturnationalistiskt parti. Då integreras nationalistiska frågor och spörsmål i de flesta av partiets politiska områden ungefär som miljöpartiet värnar om miljön på de flesta av partiets politiska områden. Invandringen är också det som urskiljer mest från andra partier och där sd kan profilera sig mest.

Däremot håller jag förstås med dig om att enkelspårighet kan vara av ondo om man låter det gå för långt.

Men du är välkommen att läsa sd:s andra politiska handlingsprogram:

http://www.sverigedemokraterna.net/asikt_text.php?action=showcat&catid=4

Geoffrey Goines said...

Fast jag har själv just jämfört mp-anhängares enkelspårighet med sd-anhängares ditto. Och jag finner den vara relativt mer utbredd och utpräglad i sd fallet.

Tobias Lindgren said...

Inte gjorde du det i blogginlägget ovan i alla fall. I så fall hittar jag det inte. Hur jämför man dessa "enkelspårigheter", förresten? Mp är ju ett riksdagsparti idag och fått ta ställning till en massa frågor. Jag tror att sd och sd:are blir bättre på detta när de också kommer in i riksdagen 2010 eller helst i valrörelserna före detta. För att bli tredje eller fjärde största parti, som sd vill på sikt, måste man ha en bred och trovärdig politik på samtliga områden.

Antiism said...

Det var samma sak för Miljöpartiet när dom kom in i riksdagen, enbart sälar var på tungorna. Sedan åkte dom ut en runda för att komma tillbaka i valet därefter, då hade man breddat sin politik på sina erfarenheter efter sin första sejour i riksdagen.

Geoffrey Goines said...

>tobias lindgren

"men jag observerar"
skrev jag i huvudinlägget. Det är därmed en subjektiv värdering jag gör, men som jag tror ligger sanningen ganska nära då jag inte känner ngr större sympatier eller motstånd till ngt större politiskt parti i Sverige.

Geoffrey Goines said...

>antiism

Jo, men även mp på 80-talet kändes som om de hade en bredar politik än den som sd-anhängare för fram idag.

lars-åke said...

Ska bli intressant att se hur SD-s kattrakande i invandrarpolitiken ska ge dom kraft,folk och pengar till att mobilisera en trovärdig valkampanj på riksplanet år 2010.

Redan nu så ekar sd-s stolar tomma i kommunalpolitiken på många ställen. En mediaundersökning visade att bra många av dom invalda inte ens varit tillfrågade- än mindre sympatiserade med SD.

Andra SD-politiker visade sig vara dömda för grova brott, satt inne , var dömda till övervakning eller hade helt enkelt tröttnat.

Sittande SD_politiker i kommunalpolitiken verkar inte ha slitit ut sig. I den mån nån av dom nånsin öppnat mun så var det med färdigskrivna cirkulär-motioner från centrala kansliet.

En frisk politisk kraft att räkna med år 2010? Skulle inte tro det.. Redan nu är ju förruttnelsen och begynnade likstelhet inom partiapparaten ett utbrett faktum. Som tur är..

Johan said...

> lars-åke

Väldigt tråkigt att du köpt medias bild av SD rakt av utan att ifrågasätta den över huvud taget.

För hade du kollat upp lite fakta själv istället för att lita blint på vad skvaller pressen (AB,EXP) skriver så hade du haft en annan bild.
Tomma stolar och avhoppare? Ja en yxa i dörren och hot kan få vem som helst att hoppa av...
Kriminella? Ja om man jämförde med riksdagspartierna så var det tydligen ännu fler procent kriminella där!!

Humle och Dumle said...

Kan bara svara för mig själv, men visst är det den havererade invandringspolitiken och allt den för med sig som är huvudorsaken till själva "språnget". Men väl där finns inget återvändo, när man upptäcker begåvade politiska
resonemang kring kriminalpolitik, skolfrågor, abortfrågan eller varför inte svensk försvars- och säkerhetspolitik. Det gäller bara att vara lite intresserad.
mvh Dumle

Geoffrey Goines said...

>Humle och Dumle

Jag kan bara tala utifrån vad jag ser idag och egen erfarenhet, och då imponerar inte SD på mig, snarare tvärtom.

LArs said...

"Västvärlden skulle tjäna miljarder bara på att tillåta en större invandring av arbetskraft."
a) Idag kommer outbildade bidragstagare till Sverige, eller hur många läkartjänster kan somaliska 8-barns mödrar ta?
b) Bör inte våra 300 000 arbetslösa (inkl invandrarna) få jobb först?

Även sd vill hjälpa de 7-8% av alla som får PUT som är riktiga flyktingar. Det är försöjningsfrågan kring de övriga 92% som är den stora frågan.

Lars said...

I din blogg, som förvisso är kort, gör du precis det misstag som Paula säger. Du tror att du vinner debatten med SD genom en sarkastisk fnysning.
Ditt och andras beteende ger SD en underdogstämpel som de vinner röster på. Räcker det för att ta dom till riksdagen får ni skämmas ordentligt.

Geoffrey Goines said...

lars

Jag argumentera inte för eller emot SD, utan konstaterar att SD-anhängare är mer enkelspåriga än MP-anhängare var under början av sitt partis "karriär".

LArs said...

Goines,

Ja så är nog faktiskt fallet. I alla fall om man läser vad som tas upp i media.

I övrigt kan säkert sd överta moderata/kristna frågor som (m) och (kd) övergett för att inte 'stöta' sig med någon tex kärnfamiljen, försvaret, polisen.

I likhet med (mp) så kommer säkert fler frågor att utgöra agendan när (sd) blivit varma i rocken.

Geoffrey Goines said...

lars

Fast jag är rätt säker att om SD blir ett etablerat parti i sverige så kommer dom slukas av dom övriga och inom ngr år sälla sig till politik-sveriges gråskala.

Faster Sven said...

Jag tycker oerhört illa om SD - eller i alla fall den bild jag har av deras sympatisörer, som självgott white trash med bögnoja.

...men: Ingen annan politisk fråga, eller ens alla andra politiska frågor sammanlagt, kommer i närheten av integrationsfrågans betydelse för Sveriges framtid. Det är som att jämföra knappt synliga krusningar på ytan med en fullskalig tsunami.

Därför är nuläget att jag, med sorg i hjärtat, kommer att rösta på SD i valet 2010.

Tobias Lindgren said...

Varför pingar du en ny artikel med ett gammalt blogginlägg?

Geoffrey Goines said...

>Faster Sven

Jag ser integrationsfrågan som klart viktig, men inte den viktigaste för sverige. Tror att ett parti med sund syn på utveckling OCH inga föråldrade föreställning på integration/segration (inget parti nämnt, inget glömt...) vore ett bättre alternativ än SD.


>Tobias Lindgren

för att jag är lat...

T said...

I och med att invandringen har så stora negativa konsekvenser och kostar så mycket så är det inte så konstigt att folk blir "enkelspåriga". Det är en kritisk fråga för sveriges framtid. Att sen all media och alla etablerade politiker går emot dom där så blir det naturligvis fokus på just det.

Jag är varken särskilt förtjust i eller imponerad av SD, men vi måste få stopp i på invandringen och därför rösta jag på dom nästa val.

Geoffrey Goines said...

>T

Jag är inte säker på att kostnaderna av invandring är rättvisa. Jag kan t ex inte tänka mig att bo i ett land som inte är mångkulturellt. Det berikar mitt liv så pass mkt att jag är villig att betala för dess negativa aspekter. Och hur räknar man på min värdering (som ligger på en mer emotionell skala)?

LArs said...

Goines,

Men vad är mångkulturellt?

Det finns bevis via DNA att mångtusenåriga kulturer befolkats av människor från hela världen. Det är mångkultur om något.

Jag är FÖR mångkultur, men det finns ingen anledning till att jag via skattsedeln ska bekosta något socialt projekt. Det är ställt utom allt tvivel att Sverige hade haft kebab, pizza, irakier, somalier, ugandier, eskimåer, finnar mm boende i Sverige även utan ett industriellt invandrings- och bidragkomplex.

Min röst på (sd) är enbart för att dom kan ställa till mer problem än Kalle Anka partiet i form av riktiga människor. Gråskalan som du nämner måste färgas! Inte minst för att stärka systemets legitimitet.

Geoffrey Goines said...

Lars

Mångkultur är mångfald. Det kan räcka med att ha samer, dalmasar, skåningar och östermalmsbrats... Men jag vill ha mer än så. Om Sverige, med SD vid rodret, fortfarande kommer befolkas av somalier, "eskimåer" (inuiter), ugandier och finner, så är allt frid och fröjd.
Jag oroar mig mest över att man kommer bara lyssna till dom som har farit illa av invandringen, inte dom som gynnats av den.