Personal info:

My photo
Swedish, Nature conservation freak, Passionate about Africa, Loving Peace, Politically neutral

Sunday, 1 June 2008

Sverige – inget att erbjuda inom kultur och natur

En studie visar att svenskar har en överdrivet (själv-)god bild av sig själva. Omvärlden ser däremot inte lika positivt på detta avlånga land. Och vem kan förebrå dem? Sverige är kulturellt och naturmässigt en öken.

Till exempel, de två kulturella svenska ”storheter”, Strindberg och Zorn, är ungefär lika överskattade av svenskar som Bob Dylan är av medelålders musikrecensenter. Vill man vidare se vad den svenske vikingen lämnade till eftervärlden så får man åka till en lite ö mitt ute i Mälaren eller ta en tripp till Ryssland och Istanbul…

Vad det gäller Sveriges natur så är den inte heller något att hänga i julgranen. Eller jultallen, bara att välja, för fler arter än dessa två kottproducenter är svårt att hitta i skogarna. Vi kan dock vara lite schyssta och medge att Sveriges fattiga djur- och växtliv beror till stor del att vi befinner oss på en halvö som, relativt nyligen, skrapades ren av inlandsisen. Fast å andra sidan så har en traditionell förkärlek till monokultur och en historisk intolerans mot rovdjur och andra ”skadedjur” i vår natur varit den mest bidragande orsaken till den svenska naturens förfall.

HD
DN
Sphere: Related Content

2 comments:

Björn Nilsson said...

Man skulle ju kunna vända på steken och säga att svenskar ofta drar omkring på ett mindervärdekomplex och är fördj-t dåliga på att farmhålla de stora kanoner vi har inom olika områden. Men då gäller det till att börja med att veta att vi faktiskt har en massa stora kanoner också. "Mått-Johansson" exempelvis. Eller "Kina-Gunnar" Andersson. Där har vi två, den ena fixade viktiga detaljer för industriell masstillverkning (standardiserade mått), den andra gjorde viktiga insatser vad det gällde paleontologi i Kina. Undrar om inte Tomas Tranströmer är rätt stor bland samtida kinesiska poeter, förresten. Stöter man på en person från USA kan man ju upplysa om att det var svenskfinska kolonister i Delaware som införde den speciella stilen med knuttimrade hus. Jag nämnde det en gång för en amerikan, och han sa något i stil med: "Wow, Abraham Lincoln was borned in one like this!"

Men det där med monokultur i skogarna håller jag med om, och det kan ju sluta med förskräckelse. Kanske att hela skogen brinner ned i ett svep, eller går under i ett svep pga snabba klimatändringar eller elaka insekter som kommer till dukat bord.

Geoffrey Goines said...

Jo, jag är lite förvånad att i Sverige, jantelagens Mecka, finns en så skev självbild ändå.