Personal info:

My photo
Swedish, Nature conservation freak, Passionate about Africa, Loving Peace, Politically neutral

Sunday, 10 August 2008

Folkmordet i Rwanda berodde på överbefolkningUppenbarligen har det brittiska drottningsgemålet Prins Philip en gång uttryckt önskan om att återfödas som virus, så att han kunde bekämpa jordens överbefolkning av människor. Detta är väl knappast en välkommen tanke i vida kretsar, och hela frågan om överbefolkning är ofta tabubelagd. Problemet kommer lösa sig självt, resonerar folk, så varför ens diskutera det?

Detta för mig fram till att rekommendera Jared Diamonds bok ”Undergång: Civilisationers uppgång eller fall” (ISBN: 9789172637535) , där det återfinns ett mycket intressant kapitel om folkmordet i Rwanda. Författaren lägger fram en tanke- eggande teori om att slakten i det centralafrikanska landet berodde på överbefolkning och, till detta relaterad, miljöstress. Jag skulle gärna vilja återge kapitlet här, men då berövar jag er chansen att själva få läsa en text som är skriven av någon som verkligen vet hur man förmedlar/sprider kunskap.

Jag kan bara i korthet säga att överbefolkningsproblematiken kan mycket väl komma att lösa sig självt. Det är bara att titta på hur den löstes i Rwanda 1994...

Climate Scam
SVD
Sphere: Related Content

4 comments:

andersbwestin said...

Geoffrey

Det är just denna typ av kunskapsvärld som gör en så ofattbart trött när man ständigt får läsa allt postmodernistiskt och egocentrerat "tankegods" som finns i medie och bloggosfären.

Nu behöver vi väl inte med nödvändighet tro på folkmord som den enda lösningen. Åtminstone inte på global nivå.Att det blir en sannolik dystopisk lösning i vissa sociotoper är väl tyvärr mycket sannolikt.

Det är väl detta bakomliggande faktum som gör att jag på min blogg ständigt tuggar om "funktionella selektionsarenor" samt att jag dessutom problematiserar det individfixerade rättviseperspektivet med tillhörande tugg om den patriarkaliska heteronormativiteten med tillhörande tankar om att ett samhälle kan fungera utan normerande regleringar av den individuella friheten.

MVH

Geoffrey Goines said...

>andersbwestin

Väl sagt.
(Har du läst boken förresten?)

andersbwestin said...

Geoffrey
Föregångaren men inte denna.
Men såg just nu i inkorgen att Adlibris har skickat den till mig.
Så nu skall jag bli lika klok som du.

MVH

Geoffrey Goines said...

>andersbwestin

vill du bli lika klok som mig så behöver du inte läsa särskilt många böcker...

Diamond har ju också skrivit "The raise and fall of the third Chimpanzee", som jag ännu inte läst, och "Why sex is fun", som är en rolig bok men lite för grundläggande för oss sexuell selektion-fanatiker.