Personal info:

My photo
Swedish, Nature conservation freak, Passionate about Africa, Loving Peace, Politically neutral

Tuesday, 12 August 2008

Så fick vissa vit hudfärg

Två studier, en amerikansk och en svenska, ska tydligen funnit klara indikationer på att D-vitamin förlänger livet (eller minskar risken att dö i förtid). Som bekant så produceras D-vitamin i huden med hjälp av solljus, och detta har även angetts som förklaring till att människor i solfattigare områden är vitare än människor i solrika områden, då ljusare hud ger mer D-vitamin. I och med de två aktuella studierna så kan man mer robust flörta med tanken hur den naturliga selektionen en gång i tiden gallrade bort individer med mörkare hudfärg till förmån för mer långlivade blekansikten. Det är rätt häftigt att få en snabb tillbakablick på ”evolution in action”, eller hur?

AB DN DN SVD
Sphere: Related Content

8 comments:

African Sunrise said...

när var du där och vad gjorde du där? det landet har fångat mitt hjärta.

African Sunrise said...

å ok.. jag skulle gärna vilja åka dit o stanna länge. plugga, jobba eller vad som.. men har skola här ett år till.. och inga pengar att åka för typ... :(

African Sunrise said...

jo det är ju så tyvärr..

jag var i kapstaden. jobbade som volontär på ett soppkök i city och på ett pojkhem i förorten. bodde i athlone strax centrala kapstaden..

Sebastian Zauber said...

Hur långlivad man är saknar betydelse i det naturliga utvalet eftersom avkomman, i synnerhet förr, blir till långt innan det är tal om att dö av naturliga orsaker, vare sig det är vid 45 eller 48. (knappast troligt att vitamin D har större inverkan på ens livsspann än så.) Så mycket för din teori.

Gunnar Littmarck said...

Här i Norge där de som bekant fortfarande tvingar i barnen i norr fiskleverolja, pratades om detta för ett par år sedan.

De ansåg att det var dumt att extremt mörkhyade muslimska invandrarkvinnor, täckte hela sin hud med mörkt tyg...

Att tvinga dem till fiskleverolja fungerade inte...

Benskörhet var en av risksymptomerna som angavs, förutom avkortandet av lenadslängden.

Intressant är at många naturfolk är mörka, typ inuiter..

Men de äter ju fiskleverolja och utsätts understundom för extremt solljus.

Geoffrey Goines said...

>sebastian zuaber

Nja, min "teori" håller om man man lever i grupperna och är beroende av de äldre medlemmarna. Ngt som inte är helt omöjligt i både jägare/samlar samhällen och de första jordbrukarna.

Vidare så kan ju, som bekant, mannen reproducera väldigt högt upp i åren, så då kan en skilland på medellivslängd mellan 45 och 48 år spela en viss roll.


>gunnar littmark

hmmm, intressant påpekande/observation

Anonymous said...

Sebastian: varför tror du att du fick ad-droppar när du var liten och varför barn fortfarande får d-vitamintillskott? inte för att de ska leva längre, utan för att d-vitaminbrist ger kraftiga bristsjukdomar hos både barn och vuxna i fertil ålder, och då är evolutionen som kraftigast. Dör man innan man har fått barn så kan man ju inte föra vidare sina gener. I detta fall de mörkare. I Australien är det ju tvärtom, väldigt många vita som dör i hudcancer, medan aborginerna som har levt där i 40.000 år inte har haft några problem med det, eftersom de som hade det dog ut ganska snabbt.
Geoffrey: detta är ingen ny teori, man beräknar att det efter Homo Sapiens spridande från Afrika, och intåg i Europa, också för 40.000 år sedan, tog c:a 10.000 år för oss att bli blekare (bl.a. Gösta Burenhult, prof arkeologi) pga ju blekare man var ju lättare tog man upp den mer sällsynta d-vitaminen, som det mörka skinnet hindrade mer för att skydda mot Afrikas starkare sol. Däremot uppstod blåögdhet och blondhet först för 10-5000 år sedan runt Svarta Havet, enligt danska forskare.

Geoffrey Goines said...

>ola

Nej, jag har inte hävdat att detta är en ny teori, bara att den senaste tidens studier stödjer vad man trott en längre tid.
Blåögdhet ska enligt vissa vara en enskild mutation, som sen spridit sig relativt framgångsrikt.