Personal info:

My photo
Swedish, Nature conservation freak, Passionate about Africa, Loving Peace, Politically neutral

Tuesday, 12 August 2008

Tre toppidrottare som glömts bort

DN har listat tidernas 100 bästa idrottsmän/-kvinnor. Att påtala subjektiviteten i en sådan ranglista är nog överflödigt, men jag vill ändå inkludera tre namn som jag tycker saknas:
  • André Agassi (tennis): en tennisspelare som lyckats med bedriften att vinna alla fyra grand slam titlar. Med tanke på att stora namn såsom Sampras, Lendl, McEnroe Federer, Edberg, Becker med flera försökt och misslyckats med att vinna alla fyra grand slams under sina respektive karriärer så måste Agassi anses vara den moderna ”post-Borg” tennisen allra största.
  • Bobby Fisher (schack): en briljant spelare som under sin korta aktiva karriär visade världen hur hans idrott ska bedrivas. Han såg öppningar och möjligheter som andra schackspelare inte såg, och då behöver man inte påpeka att hans motståndare inte var några blåbär. (Jag inkluderar schack på min lista trots att det inte är någon riktig idrott, eftersom DN inkluderat golf/golfspelare på sin lista.)
  • Carolina Klüft (sjukamp): visst kan det vara partiskt att välja en svensk idrottskvinna. Dock måste hon hyllas för sin bedrift att hålla samma, eller nästan samma, höga poängnivå som flera sönderdopade idrottskvinnor. Hon visade total överlägsenhet i en relativt smal, men ack så krävande idrott.
DN DN DN SVD
Sphere: Related Content

9 comments:

Anonymous said...

Hej!
Förstår det subjektiva i detta, visst kan Agassi eller Kluft kanske vara med, tycker dock att det generellt är för många från 80 och framåt med på listan. Däremot förstår jag inte alls din liknelse mellan schack och golf. Golf kräver, både styrka, uthållighet, bollkänsla och kondition, precis som vilken annan sport som helst. Se bara på Annika S:s träning. Därmed inte sagt att schack inte är en sport.

Geoffrey Goines said...

>anonymous

Att Agassi ska vara med är en självklarhet. Vem som helst kan vinna 5-6 Wimbeldontitlar, men det krävs en riktig tennisspelare för att vinna alla fyra grand slams.

Nja, golf är en lek, ett tidsfördriv, men ingen sport...

Jonas said...

Golf är ju fysiskt - du ska slå bollen och behöver träna rätt muskler och teknik för detta. Schack... bara hjärna. Därmed ser jag inte hur schacken ska vara med.

Agassi kan jag köpa, men inte Klüft. Sjukamp är en lilleputtgren och hon har inte ens världsrekordet. Vill du ha med en sjukampare borde Jackie Joyner-Kersee ligga närmare till hands, men hon är ju inte svensk... ;)

Jonas said...

(Kan tillägga att jag också kan gå med på att ta bort golf från listan, men aldrig i livet att jag går med på att lägga till schack.)

Geoffrey Goines said...

>jonas

fast Klüft håller ju ett mkt prydligt världsrekord på listan, när man betänker hur liten chans det är att JJK inte var dopad...

japp, jag är med att ta bort golf (och följaktligen också schack).

Adam said...
This comment has been removed by the author.
Jonas said...

JJK var visst redan med på listan. Men det räcker helt enkelt inte att vara bäst i mångkamp. JJK skulle aldrig vara med om hon inte tagit medaljer även i längdhopp. Klüft har en bit kvar dit.

Att det figurerar rykten om doping är för övrigt inte tillräckligt för att fälla JJK. Det är knappast allmänt vedertaget som sanning att hon dopat sig, som med DDR-tyskor eller Florence Griffith Joyner.

Håller för övrigt Gebrselassie högre än DN gör, och Bubka får ursäkta, men jag tycker inte stavhopp är en nog intressant gren för att ranka honom så högt. Antalet som testat en sport är viktigt för storheten i att dominera den!

Anonymous said...

Jag vill bara tipsa om nätverket
http://stream-hardware.blogspot.com/

Geoffrey Goines said...

>Jonas

Jag fäller heller än friar när det gäller doping... (detta får tolkas hur det vill)

Jo, du kan ha rätt om både Haile och Bubka, men dessa listor är så svåra, när man ska jämföra helt olika idrotter. Bubka kan mkt väl ha varit lika överlägsen även om alla i hela världen ägnat sig åt stavhopp, vem vet.