Personal info:

My photo
Swedish, Nature conservation freak, Passionate about Africa, Loving Peace, Politically neutral

Saturday, 31 May 2008

Stoppa hjälpen till Burma!

Militärjuntan i Burma fortsätter att förhala den internationella hjälpinsatsen, till omvärldens stora förtret. Tiotusentals människor rapporteras riskera att dö till följd av den militära ledningens självbelåtenhet(?). Men för Burmas skull, så är det kanske bäst om hjälpen inte kommer fram.

Om nu hjälpen når fram så kommer detta garanterat utnyttjas av juntan som ett tecken på deras förträfflighet. Om däremot liken börjar torna upp sig i de drabbade områdena så finns chans för en riktig revolt i landet. Det är därför nog bäst, utilitaristiskt sett, om människor offras nu till förmån för ett fritt och demokratiskt Burma. Annars kommer burmeser även fortsättningsvis betala ett högt pris, både i det vanliga livet och vid nästa naturkatastrof.

SVD
DN
Sphere: Related Content

2 comments:

Christer JP Lindström said...

Dessa arroganta amerikaner och deras bisarra retorik. Se här:

http://www.huffingtonpost.com/blake-fleetwood/bush-to-invade-burma-sec_b_66216.html
(innan katastrofen)

http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1739053,00.html
(efter)

Och så har vi detta med deras "missionärer" som kommer i släptåg med alla hjälpinsatser:

http://www.thaivisa.com/forum/lofiversion/index.php/t54446.html

Hur vidrig juntan i Burma än är så är det svårt att inte ha viss sympati för dem. "Ok, vi riskerar bli bombade om vi inte släpper in hjälp, men om vi gör det så kommer vi istället att tvingas konvertera för att få hjälpen?!". Det är nog ett fåtal av dessa "kristna" hjälporganisationer som beter sig så vidrigt som de gjorde i Thailand, men de finns där.

Christer Lindström, just nu i USA

Daniel said...

Varför är utilitarism bra?

Jag gillar moralen i filmen I, Robot. Superdatorn blir programmerad att inte skada människorna och bestämmer sig till slut för att göra revolution mot människorna (för att indirekt och på längre sikt skydda människorna).

Hjälteroboten försöker förhindra detta och får frågan av superdatorn om han inte förstår logiken och han svarar -jo, men jag tycker det är så ohjärtligt.

I filmen ska ju alla tycka att hjälteroboten har rätt men för mig är det fascinerande att vissa faktiskt filosofiskt skulle stödja superdatorn.