Personal info:

My photo
Swedish, Nature conservation freak, Passionate about Africa, Loving Peace, Politically neutral

Wednesday, 20 August 2008

Varför ska man lära sig om förintelsen?

I svallvågorna av Forum för levande historias undersökning av lärares kunskaper om förintelsen så vill jag genomföra en liten undersökning om en mer aktuell folkutresning, nämligen folkmordet i Rwanda. Låt oss sätta igång direkt (att konsultera wikipedia är fusk!):
  1. Vilket år skedde folkmordet i Rwanda?
  2. Vilken enskild händelse blev startskottet för folkmordet?
  3. Vilken ”folkgrupp” utsattes för folkmordet?
  4. Vem var befälhavare över FN-trupperna i Rwanda vid tidpunkten för folkmordet?
  5. Ungefär hur många människor dödades per dag under de ca 90 dagarna som folkmordet pågick?
Fick du mer två rätt så är jag imponerad. Jag är nu i och för sig lite orättvis som inte anger några svarsalternativ, men frågorna är ganska lätta, bara man har intresse för ämnet. En chans på bonuspoäng tillkommer, och det är denna fråga som är den viktiga i sammanhanget.
  • Hur kommer det sig att vi, drygt 60 år efter förintelsen, fortfarande bevittnar folkutrensningar i världen?
Det finns nog många som hävdar att det just är bristen på kunskap om dåtida händelser som gör att historien tillåts att återupprepa sig. Jag hävdar delvis motsatsen. När det gäller folkutresningar (”rasmotsättning” eller dylikt) så tycks många hålla ögonen öppna efter en lite sur och högljudd österrikare med vattenkammat och liten mustasch. Ser man bara till att denna typ inte kommer till makten så har vi inga nya förintelser att frukta, resonerar man.

Att fokuserar på detaljer och memorera årtal såsom Forum för historia tycks förespråka kommer inte att förhindra nästa folkutresning. En lärare i historia som inte vet huruvida Gulag var ett sovjetiskt arbetsläger, är kanske inte den mest briljanta historieläraren. Men om denna person kan förmå sina elever att tänka utanför boxen och upptäcka tidiga tecken på antågande folkutresningar, så är Gulag och resten av detaljkunskapen kring förintelsen helt oviktiga.



Dagens fundering (med anledning av svarsalternativen som återfanns i den enkät om förintelsen som lärarna fick svara på):
Om man inte kan svaret på en fråga och kryssar i alternativet
”Vet ej”, har man svarat fel då?

DN DN SVD SVD SVD AB SS Dagen
Sphere: Related Content

16 comments:

S.A.I. Steve Lando said...

Helt rätt, samt bra inläggat. Mer behövs ej sägs.

Björn Nilsson said...

Nu kör jag direkt utan att kolla någonstans:

1. Vilket år skedde folkmordet i Rwanda? Svar; Minns inte, 1992? Massmorden i Rwanda och Burundi, och de sammanhängande krigen i Uganda och framför allt Kongo brakade loss på 90-talet och är väl inte över än på sina ställen.

2. Vilken enskild händelse blev startskottet för folkmordet?
Svar: var det inte så att presidentens flygplan med vidhängande president sprängdes i luften när det var i luften?

3. Vilken ”folkgrupp” utsattes för folkmordet?
Svar: var det inte tutsi så var det hutus, och de folkgrupperna var väl i mycket en kolonial tysk uppfinning.

4. Vem var befälhavare över FN-trupperna i Rwanda vid tidpunkten för folkmordet?
Svar: var det möjligen en canadensisk general med fransk namn? Han fick sedan taskiga nerver för att han inte kunde ingripa och sätta stopp för jävelskapet, och det förstår jag.

5. Ungefär hur många människor dödades per dag under de ca 90 dagarna som folkmordet pågick?
Svar: eftersom jag inte minns vilket massmord som var i respektive land Rwanda och Burunde kan jag bara säga att det kanske antingen var 200 000 eller 800 000.

Angående den sista frågan tror jag att jag undviker att ens försöka ge ett heltäckande svar. Det georgiska angreppet i Ossetien var nog ett försök till etnisk rensning, men vilket av olika angivna anledningar som är den viktigaste tror jag inte jag vill försöka ange,

Geoffrey Goines said...

>steve lando

tack, tack


>björn nilsson

ja, du skrapa nog ihop till lite drygt 2 poäng här. Bra svar på fråga 3.

Björn Nilsson said...

2 av 5, klart underkänt då. Då krävs det väl en rejäl upplysningskampanj?

3000 människor dog i New York när tvillingtornen rasade ihop och de tillägnades ett antal tysta minuter. Har för mig att jag räknade ut att om de döda i Centralafrika hade givits proportionellt samma ära hade tystnaden fått vara i flera dagar. Men icke. Somliga lik räknas noga, andra inte alls.

Geoffrey Goines said...

>björn nilsson

Nja, du fick lite halvpoäng här och var, för att jag såg att du hade det rätta tänket.

Det är ju relativt känt att folkmordet i Rwanda var 3 x 11e september, i 90 dagar i sträck(!)

Anonymous said...

Det handlar om informationsmängd.

Du vill visa på att det finns annan information, längre bort från Sverige än det som artikeln handlade om. Men då kan man vända på det och fråga om allt i hela världen.

Människans hjärna är begränsad i mängden information som tas upp och är ytterligare begränsad för långtidsminnet.

Ett exempel, vad heter Indiens och Kinas presidenter idag?

Tror inte du svarar rätt på båda heller, trots att det är NUET och det är personer som representerar nära halva jordens befolkning.

Men Svenskar vet troligen vem Göran Persson är.

Björn Nilsson said...

Snart är Persson bortglömd även om han försöker sprattla i rampljuset ibland. Bara för några år sedan stötte jag på en yngling som var helt frågande när han fick gamle statsministern Ingvar Carlsson utpekad för sig.

Presidenterna i Indien och Kina har väl inte så rasande stor roll, alldeles som kollegorna i Tyskland eller Schweiz, så man kanske inte behöver lägga dem på minnet? Men det som man kan tänka på i samband med vår vän "Apans" inlägg är ju att kunskapen om händelser kan vara märkligt selektiv. 3000 döda amerikaner i New York är en evighetsartikel förefaller det, medan bortåt fem miljoner döda i centrala Afrika behandlas ganska förstrött. Och det är ju ledsamt ur medmänsklig synpunkt,

Anonymous said...

Kan någon förklara för mig varför det jämt är sådant fokus på förintelsen? Det finns massa andra länder där ännu värre folkmord skett. Varför pumpar Hollywood jämt och ständigt ut filmer om förintelsen? Jag säger inte att det är dåligt, men något är lite konstigt? Varför visas alltid ett program på TV4 om förintelsen när Israel är i blåsväder? Varför tar "Levande historia" alltid upp judar och förintelsen? Borde de ta upp annat också?

Enligt internationell lag har ett land rätt att försvara sig mot en ockupationsmakt. Varför står det alltid i all västerländsk media:

Palestina - terror, attack, provokation
Israel - motattack, vedergällning, försvar

När det egentligen är tvärtom? Det är Palestina som försvarar sig mot en illegal ockupation, som det finns flera FN resolutioner som beordrar Israel att sluta ockupera 95% av Palestina. Varför står det aldrig: "Palestina försvarade sig emot ockupanterna"? Har ni läst följande länk?
http://en.wikipedia.org/wiki/Aipac
Som visar med hårda fakta att Israel styr USAs mellanöstern politik.

Kan någon svara på dessa frågor? Kanske har boken "Förintelseindustrin" alla svaren på frågorna.

Geoffrey Goines said...

>anonymous

Precis björn nilsson påpekar så är det här med "närhet" till en händelse väldigt realtiv. Att vissa bryr sig mer om 11e sept trots att händelsen utspealde sig längre bort och var mer obetydlig (då räknat i människoliv) än Rwanda folkmordet, så var det den förra och inte den senare som det skrivs hyllmeter om.

Och sen om vi ska prata männsikans minneskapacitet, så kan man fråga sig varför vi ska memorera händelser som hände för över 60 år sen men inte händelser som skedde mindre än 15 år sen...

MS said...

1. 1994
2. Flygkrasch/attentat, hutupresident
3. Tutsi
4. Romero Dallaire
5. ca 8 000

Vart är facit? Orkar inte lusläsa Wikipedia just nu, men såg i alla fall att förnamnet på 4-svaret var fel.

Geoffrey Goines said...

>ms

Jag är brukar vara snäll när jag rättar. Och du skulle lätt få ett VG.

Fråga 3 är en kuggfråga, eftersom det är en förenklad bild som säger att bara tutsier drabbades. Det existerar en del områden där hutu var också utsatta för utrensning.

Fråga 5 skulle man kunna öka siffran till kanske så mkt som 12 000 per dag, men de absolut korrekta sifforna får vi nog aldrig.

Anonymous said...

Bra inlägg. Precis som hur mycket vet folk om hur kambodjas befolkning slaktades, där man dödande en tredjedel av hela befolkningen under kommunistregimen. Det är konstigt hur människor värderas.

Anonymous said...

Det är helt enkelt bekvämt att fokusera på judeförintelsen och säga att detta inte får hända igen. Då slipper man nämligen bry sig om alla andra folkmord som sker här och där. Det är t ex bara halvkänt att Sovjet och Stalin gjorde stora fina utrensningar av sitt eget folk. Det är i stort sett okänt att Mao plågade livet ur miljoner eller kanske till och med hundratals miljoner kineser. Folk känner inte ens till att det nationalsocialistiska arbetarpartiet i Tyskland var ett socialistisk parti och att samhället var socialistiskt.

Anonymous said...

1) 1994
2) Presidentens död i en flygplanskrasch. Tutsierna fick skulden för det.
3) Tutsierna
4) Någon fransman har jag för mig, men jag minns inte namnet på denne.
5) Omkring tiotusen, eftersom totalsiffran var uppemot 900 000.

Geoffrey Goines said...

>merat

Japp 3½ rätt. Fråga 3 är en kuggfråga (se kommentar här ovan)

www.ciudad-real-3d.com said...

Wow, there is so much effective info above!