Personal info:

My photo
Swedish, Nature conservation freak, Passionate about Africa, Loving Peace, Politically neutral

Tuesday, 15 July 2008

Bussförarna kom överens om en lönesänkning

Bussarbetsgivarna och kommunal ska tydligen ikväll ha kommit överens om ett nytt avtal för landets bussförare. Förutom diverse ”vilo”-förmåner innehåller avtalet också en 10,4% löneökning över de närmaste tre åren. Med tanke på att inflationen i Sverige idag ligger på drygt 4%, och lär inte minska den närmaste tiden pga den globala mat- och oljekrisen så kommer priserna att ha ökat med drygt 12% de närmaste tre åren. Grattis bussförare, ni har förhandlat till er en lönesänkning på över 1,5 %...!

Aftonbladet
SVD
DN DN
Sphere: Related Content

5 comments:

nico said...

Jag hoppas att du inte är seriös, vad tror du medelinkomsten höjs med de närmsta tre åren bland andra "normalinkomsttagare"? Vore ju kul att ha löneförhöjningar som styrs av inflationen, det skulle ske på bekostnad av de med lägst löner och de som tvingas leva på bidrag.

amh said...

Tänk även på att det inte var lönen som var poängen utan snarare arbetstiderna.

Anonymous said...

Mindre smart kommentar från dig! Det är ett bra avtal som skrivits. Visst kunde kommunal kommit längre kan man tycka men det var en förhandling vilket innebär att det är ge och ta från båda håll! Det du skriver om inflation innebär att de avtal som det finns möjlighet att säga upp 2009 för att få mer pengar innebär också att inflationen kommer att stiga men det tycker du kanske är bra?

LoveCat said...

Något bättre än sjuksköterskorna, som ändå ändå hade sämre grundförutsättningar, något bättre än lärarna, som visserligen har har loven att vila upp sig på, men tro mig när jag säger att det BEHÖVS med en grundarbetstid på 46 timmar i veckan (som sällan räcker).
Bussförare är ett bristyrke har jag hört. Det verkar som de tar in va skit som helst också: Kör som idioter, otrevliga och tråkiga. Har inte träffat någon sådan som jag känner förtjänar det ganska bra avtalet.

Geoffrey Goines said...

Uppenbart är, från kommentarerna här och i övrigt, att det råder delade meningar om hurvida 10,4% löneökning är bra eller dåligt.

Själv så reflekterar jag över att riksbankens 2% inflationsmål "makes sense". Med en inflation som inte är 0% (i detta fall är den ju uppe på över 4%) så kan man sänka folks reallöner, och ingen klagar, eftersom nominallönen går upp.