Personal info:

My photo
Swedish, Nature conservation freak, Passionate about Africa, Loving Peace, Politically neutral

Thursday, 17 July 2008

Leve Atkins!

Slaget tycks avgjort. Atkins diet (GI-metoden) är det effektivaste sättet att gå ner i vikt enligt en nyligen utförd studie. Jag är personligen inte så väldigt förvånad, då denna diet verkat förnuftig. Tydligen ska en del i dietens framgång ligga i att kroppen börjar bränna mer fett när det inte finns tillräckligt socker att ta av (pga den minskade kolhydratintaget). Man vill dock gärna ställa frågan om inte Atkins-”utövarna” drabbas av diverse brist- sjukdomar eller av tristess i och med den något enkelsidiga kosten.

Lite vid sidan av så bör nämnas om ett akut behov av bättre kosthållning i många u-länder vars befolkning blivit lite mer ”välmående”. Svält har börjat ersättas med fetma i dessa delar av världen. I till exempel Sydafrika så lider 30% av den svarta befolkningen av fetma och ytterligare 40% klassas som överviktiga. Eftersom den fetma-intensifierande maten är relativ billig så hamnar länder som Sydafrika i prekära situationen att både ha en av världens högsta befolkningsandelar med AIDS och diabetes. Roligt att vara hälsominister där...

Uppdatering: Eller så låter man folk ta efter massajernas levnadssätt...

Aftonbladet
SVD SVD
DN
Sphere: Related Content

4 comments:

Wunder said...

Rent spontant är jag inte imponerad. Ingen av de tre grupperna har gått ner nämvärt mycket under dessa 2 år. Dessutom fick de mat som någon lagat åt dem. Det låter 100% omöjligt att göra detta på ett obiaserat sätt.

Mikaela said...

Håller helt med ovanstående kommentator. Ingen hade klarat det på egen hand, och det är ju det dieterna är till för. Klart det är lätt att gå ner i vikt när nån annan bestämmer åt en vad man ska äta.

Mikael said...

Precis! Ingen imponerande viktnåedgång av någon diet. 4,4 kg med medelhavskosten och 4,7 kg med Atkins. Läser man studien som jag gjorde igår så ser man också att det är mer lågkolhydrater än vad Atkins rekommenderar och man använder mer vegetabiliska fetter och avråder från smör och andra animaliska fetter. Artikelns slutsats är faktiskt att de fick mycket stöd som mikaela kommenterar och att man kan lyckas bra med olika koster bara man får bra stöd.

Geoffrey Goines said...

Det låter inte helt otroligt att det existerat bias i studien. Dock så förutsätter jag att en skilland på 0,3 kg i viktningminskning mellan de olika metoderna är statistiskt testad och funnen vara signifikant (ngn som vet mer?).