Personal info:

My photo
Swedish, Nature conservation freak, Passionate about Africa, Loving Peace, Politically neutral

Sunday, 13 July 2008

Logiskt av EU att minska mjölkstödet

Ändrande EU-regler gör gällande att medlemsländer inte längre kan få EU-bidrag (mjölkstöd) för ost eller mjölk som används i varm mat. Även om det är svårt att se logiken i en del av EU:s regler, direktiv och rekommendationer så ter sig denna ändring som väldigt rationell. Det finns helt enkelt inte många andra länder än Sverige som slukar sådana kopiösa mängder mjölk i sitt dagliga leverne.

Varför? Därför att stora delar av Europas befolkning är laktos- intoleranta, och därför inte vill ha mjölk i sin mat. Följaktligen så vill länder med hög andel laktosintoleranta uppenbarligen inte bidra till mjölkstöd till länder med låg andel laktosintoleranta. Hur glasklart som helst, inte sant?


Kartan visar laktostolerans i Europa. Mörkare färger indikerar högre tolerans till laktos. (Beja-Pereira et al. 2003. Nature Genetics 35(4): 311-313).

SVD
Sydsvenskan
Sphere: Related Content

4 comments:

Anonymous said...

Ytterligare bevis på att EU tjänar allas intressen utom Sveriges. Utträde nu.

Geoffrey Goines said...

Uträde pga indraget mjölkstöd, låter lite drastiskt...

Det är alltid problematiskt i stora stater, eller unioner, att uppnå jämn fördelning av resurserna.

Anonymous said...

Jämn fördelning av resurserna?? Ja eller hur, mindre någorlunda ordnade länder får försörja större.
Jag kan acceptera det om man samtidigt drog ned kraftigt på U-hjälpen. Att som nu, både försörja Grekiska, Spanska,Franska, oliv och vinbönder med miljardbelopp i samma stund som vi pumpar iväg 10 talsmiljarder i U-hjälp dränerar Sverige på stora resurser.
bara en idot tror att så inte är fallet.

Geoffrey Goines said...

Jag skrev inte att det ÄR jämnfördelning, utan att det är svårt att nå en sådan i så stora stater och unioner som EU.

Personligen vill jag hellre lätta på handelstullarna mot Afrika än hjälpa grekiska bönder. Oliver i all ära, men jag gillar passionfrukt och avokados bättre...