Personal info:

My photo
Swedish, Nature conservation freak, Passionate about Africa, Loving Peace, Politically neutral

Friday, 25 July 2008

Civilkuragelag kommer leda till fler brott

Regeringen funderar tydligen på att införa en civilkuragelag, vilket skulle göra det brottsligt för en person att inte ingripa när (annat) brott begås. En sådan lag kan kännas som ädel och på sin plats i ett modernt samhälle, men den kommer garanterat att skörda sina offer.

Den största farhågan jag har är att lagen kommer att utnyttjas av kriminella. En rånliga kan ju till exempel locka till sig sina rånoffer genom ett fejkat slagsmål. Analogt kan våldtäktsmän locka till sig sina våldtäktsoffer på liknande sätt. Detta riskerar att bli en neråtgående spiral där folk inte vågar gå emellan slagsmål och dylikt av rädsla att bli rånade/våldtagna. Men ännu värre så kommer folk inte våga träda fram som vittnen av rädsla för att åtalas för brist på civilkurage (vilket riskerar att ske ofta om ett vittne väljer återhållsamhet på grundval att han/hon bedömer brottssituationen vara fejkad).

DN DN
SVD
Sphere: Related Content

7 comments:

Lena said...

Hur kommer man åt ett våldtäktsoffer genom att få henne att ringa polisen redan innan våldtäkten påbörjats? För du förstår väl att man inte behöver ingripa, bara göra någonting (anmäla, hämta hjälp)? Det står för övrigt i artikeln...

Geoffrey Goines said...

>lena

Om det finns dom som idag inte ringer polisen när de bevittnar en pågående våldtäkt, så tvivlar jag att en lag om civilkurage kommer ändra på det.

Patrik "BP" Andersson said...

Eftersom de som inte ringer hjälper brottslingarna att härja ostört är det ganska rimligt att de får vara med och betala kalaset.

Anonymous said...

Att våga ingripa handlar ofta om vilken uppbackning man tycker sig ha, hur säker man känner sig. Vi svenskar betalar idag för en polisstyrka på 20000. Sett till vår befolkningsmängd ger det 450 personer per polis. Där jag bor finns det 20000 själar, det innebär att vi borde ha sisådär 44 poliser. Normalt har vi inte ens 8 stycken, men under hela sommaren har vi två. Så här ser det dessutom ut i precis hela sverige, men Stockholm som det enda undantaget.

Kontentan är att hela sverige skall ge stockholm bidrag till en överetablering av plisanställda, troligtvis i form av en mycket tung ryggsäck av improduktiva tjänstemän som bara producerar papper till varandra. Å nu som grädde på moset skall det lagstiftas om att medborgarna skall göra göra polisens jobb. En lagstiftning som mest troligt glider över till att bli en ren angiverilag.

Massövervakning som i effekt avslutar privat privat kommunikation som koncept. Datalagring av privata kommunikationsuppgifter. Mobilteefoner som lagstiftas till att bli statliga spårsändare. DNA-register på i stort sett hela befolkningen. Kameror på gator o torg, och angiverilag.

Hur i helvete kan regeringen sitta kvar?

Måste det gå så långt att folk tar till med våld. Det är bara en tidsfråga innan det börjar talas allvarligt kring ordet revolution - Det är att visa civilkurage när samhället utvecklas som det gör.

Geoffrey Goines said...

>patrik "bp" andersson

kommer en lag om civilkurage förmå dom som inte ringde polisen tidgare att börja göra det nu? Jag är inte säker på detta.


>annonymous

är du orolig över det nya övervakningssamhället? Har du ngt att dölja...?

Patrik "BP" Andersson said...

Vem vet? Det jag vet är att arbetsgivare m.fl. inte längre skulle ha laglig grund för att hindra andra att ingripa.

Geoffrey Goines said...

>patrik "bp" andersson

ja, det har du ju helt rätt i