Personal info:

My photo
Swedish, Nature conservation freak, Passionate about Africa, Loving Peace, Politically neutral

Friday, 18 July 2008

Mandela - inte hyllad av alla

Idag fyller Madiba, dvs Nelson Mandela, 90 år. Någon vidare introduktion av denna man brukar inte behövas, då ingen frihetskämpe/politisk fånge är mer välkänd i världen än han. Men trots att Mandela är den som personer, oavsett härkomst, hyser mest respekt för, så finns några som inte kommer delta i firandet av Mandela idag.

En del svarta säger sig ovilliga att fira det moderna Sydafrikas landsfader då de har sett lite förbättring i sina levnadsförhållanden sen ANC först kom till makten 1994. En sydafrikanska musik- artist, som spelat på Free Mandela-konserter under 80-talet, vägrar också att delta i festligheterna då han anser att han ”givit tillräckligt”.

Det finns vidare en och annan som muttrar att Mandela är en terrorist, och därmed inte bör hyllas som en hjälte (se Terroristen Mandela). Ytterligare några beklagar sig att den gamla presidenten inte gjort tillräckligt angående krisen i Zimbabwe. I detta fall så kan man till Mandelas försvar säga att han hållit en väldigt låg politisk profil sen han avsluta sin presidentperiod 1999, och kanske inte ska lastas för sin efterträdares misslyckande att agera i Zimbabwe-konflikten.

Nåja, jag ser det sunt att folk kritiserar Mandela nu, och inte först efter hans död. Så länge det är konstruktiv kritik så bör den föras fram även mot någon som heter Nelson Mandela. Jag tror inte heller att Mandelas hjältestatus kommer att ruckas betänkligt, trots kritiken. Han har bidragit med så mycket försoning och samförstånd, att han är värd ett stort GRATTIS på sin 90-årsdag.

Halala ngosuku lokuzalwa!

Aftonbladet
DN DN DN
SVD SVD
Sphere: Related Content

6 comments:

Björn Nilsson said...

Kan man inte kritisera Mandela för att han inte hållit efter karriärgossarna i snitsiga kostymer i ANC som vad jag förstår har gett tusan i miljoner fattiga landsmän men instället berikat sig själva? Jag vet inte så mycket om läget, men kan man inte befara en rejäl social explosion om ANC-ledningen fortsätter som hitills?

Geoffrey Goines said...

Svårt att säga egentligen. Mandela har kritiserats för att "service delivery" inte varit i den omffattning och dom nivåer som han och ANC lovade 1994.
Men visst han skulle kunnat fokusera mer på ineffektivteten och korruptionen som återfinns i ledningen (läs: ofentliga sektorn) i Sydafrika. En stor del av Sydafrikas problem återfinns där.

Vad gäller den politiska kartan i landet så kommer ANC högst troligen att splittras upp i två parier ganska snart (5-10 år, om inte tidigare). Största oppositionenspartiet DA, har visat prov på gott "leadership" i Western Cape. Men dom är ungefär lika självgoda som ANC och kan få svårt att locka till sig fler väljare än dom de redan har. (DA är ansett som ett parti för "vita").
"Oberoende demokraterna" ID med den karismatiska Patricia de Lille i spetsen kan nog börja röra om i grytan, men har på senare tid blivit allt mer fega.

Personligen tror jag att ANC dominans kan brytas redan i valet nästa år, men då måste de alternativ som finns ta sig i kragen.

LeoB said...

Geoffrey: Är det inte många som menat att stora ekonomiska klyftor (eller annan form av sned maktfördelning) leder till korruption?

Om man tänker i de banorna så har åtminstone jag svårt att se att någon skulle ha kunnat undvika korruptionen. Jag tror i alla fall att det inte kan ske förrän de ekonomiska klyftorna har minskats.

Jag hade nog (likhet med många andra gissar jag) hoppats att försoningen skulle leda till att de som har mycket ville dela med sig, men det verkar inte så. Å andra sidan är det kanske i ljuset av historien under tusentals år svårt att tro att den som valt att vara egoistisk ska ändra sig utan vidare.

Geoffrey Goines said...

>leob

Svårt att säga om det är existerande klyftor eller nya klyftor (många nyrika, och många som vill bli nyrika) som leder till korruption.

Det ligger inte i människan att dela med sig när man väl ha fått lite resurser. "Mer vill ha mer"...
Önskar jag visste vad det beror på.

Björn Nilsson said...

Det är kanske inte de "som har" som antas skall dela med sig så där utan vidare. Där är nog snålheten i vägen. Däremot kan man tänka sig att en regering inriktad på allmän välfärd för hela folket skulle skatta bort en del av de välmåendes överflöd och återinvestera det i uppbygga i fattigare lottade distrikt. På sikt skulle alla tjäna på det. Det gäller alltså att banka in det långsiktiga tänkandet i skallen även på rikingarna. Vad gör Panafrikanska Kongressen PAC numera förresten - finns de kvar? De skulle ju vara ett radikalt alternativ till ANC vad jag minns.

Geoffrey Goines said...

>björn nilsson

En större satsning på utbildning skulle helt klart hjälpa landet. Men man ser fördelarna av såna satsningar först 20-40 år senare, och som du säger långsiktigt tänkande är inget politker är vana vid.

Svårt att säga om PAC finns kvar eller inte. Partiet har haft ngr få platser i parlamentet efter 1994 (vetinte om dom har 1 eller 2 platser för närvarande). Paritet splittrades förra året i augusti, och nu talas det om att det ska splittras igen.
PAC var bildat av de mest nationalistiska ANC-anhängarna (ANC var vi den tiden mer eller mindre bara reserverad för xhosa). Eftersom partiet var så extrema och fientliga mot vita så hamnade dom i fokus av apartheidregimen, som lyckades så gott som förinta partiet på 60-talet, genom att fängsla dess ledning och anhängare. Och partiet har inte återhämta sig sen des.