Personal info:

My photo
Swedish, Nature conservation freak, Passionate about Africa, Loving Peace, Politically neutral

Thursday, 22 May 2008

Fetma är sexigt!

Enligt en studie som ska läggas fram i början av nästa månad vid Umeå universitet så påverkas inte människors ohälsosamma kostvanor särskilt mycket av selektiva prishöjningar. Införandet av en sk sockerskatt ska såldes ha en låg effekt i strävan att få människor att äta hälsosammare. Det är dock osäkert om studien tagit i beräkning att vi äter oss feta för att bli sexiga.

Många u-länder idag håller bokstavligen på att växa sig stora, och i t ex sydafrika är 30% av befolkningen redan feta och ytterligare 40% överviktiga (dvs snarlikt till amerikanska siffror). I många av dessa länder, om inte alla, så är bilringen ett tecken på välmående och därmed status. Fettet får därför symbolisera att man har resurser. Eftersom hull på kroppen var, fram tills fast-foods intåg i människors liv, något som inte kunde uppnås på ett ”oärligt” sätt (mao hade man inte resurser så hade man inte heller möjlighet att bli fet) så blev de breda höfterna och den stora rumpan sexuella attribut som signalerade till det motsatta könet att man var en bra partner.

Numera är det inte svårt att skaffa sig lite extra kurvor på kroppen, tack vare McDonald’s & C:o omtänksamma försorg. Redan idag så är en smal och vältränad kropp en sexsymbol i många i-länder eftersom den (kroppen) skvallrar om att man har resurser att köpa hälsosam mat och skaffa svindyr personlig tränare. Men de gamla preferenserna finns fortfarande kvar bland vissa och det kan ta generationer att bli av med.

Det vore därför inte överraskande om det visar sig att samhälls- klass är avgörande för huruvida man byter kostvana eller inte vid en sockerskatt. Afroamerikaner och spansktalande i USA skulle t ex vara mindre benägna att sluta äta ohälsosamt än till exempel vita amerikaner (om vi tillåter oss att generalisera USA:s befolkning så grovt). För det är trots allt inte priset på maten som är avgörande, utan huruvida man fångar en partner eller inte med sina sexiga extrakilon...

DN
Sphere: Related Content

1 comment:

Kristoffer said...

Så sant, det kan helt klart bli en klassfråga.
Är det isåfall ett problem, eller är det en bra sak?