Personal info:

My photo
Swedish, Nature conservation freak, Passionate about Africa, Loving Peace, Politically neutral

Sunday, 25 May 2008

Pest eller kolera?

Zimbabwes president Robert Mugabe försöker locka tillbaka sina landsmän. De som flydde misären i Zimbabwe och som hamnade i det rasistiska våldets Sydafrika. Dessa människor får nu välja att mellan att återvända till ett land med drygt 2 % inflation per minut(!) eller att stanna kvar och riskera att bränna till döds pga deras ursprung. Alternativen måste kännas lockande.

Även om ekonomiskt förfall kan tyckas mer fördelaktigt framför tortyrliknande dödsmisshandel, så måste man förstå att hoppet är det sista som överger en människa, och hoppet för att Sydafrika reder ut sina problem finns kvar, hoppet för att Mugabe reder ut Zimbabwes problem är däremot borta sen länge...

DN
SVD
Sphere: Related Content

5 comments:

Anonymous said...

Med en 80%-ig arbetslöshet och tomma hyllor i butikerna så finns det inte mycket mat kvar i "Afrikas kornbod"... Kanske är valet snarare att svälta till döds eller försöka i Sydafrika?
Hur ser det ut med ökat kriminalitet i Sydafrika numera? Många Sydafrikaner säger att den till stor del beror på zimbabwier (och dåligt ledarskap från ANC...)

Anonymous said...

appropå ingenting är inte sydafrikaner och zimbabweaner samma ras ?

Geoffrey Goines said...

"ras" är inget begrepp som kan användas helt utan vidare. Särskilt i afrika, som har hög genetisk diversitet mellan olika folkslag, är detta extra problematiskt.

Rasism handlar i grunden att man antar att skillander i utseende, beteende eller ursprung är skäl nog för olika behandling.

G.orwell said...

Sydafrika börjar likna vilket postkolonialt afrikanskt land somhelst, korruption och klantänk.

Geoffrey Goines said...

G.orwell

Skulle vilja säga emot här, eftersom saker och ting är mer komplicerade än så. Men i grunden så är just korruptionen och nationalismen två av de tre stora problemen i sydafrika just nu (fattigdom/kriminalitet är den tredja).