Personal info:

My photo
Swedish, Nature conservation freak, Passionate about Africa, Loving Peace, Politically neutral

Monday, 19 May 2008

Svensk media verkar vara rasistisk

De våldsamma attackerna på utlänningar i kåkstäderna runt Johannesburg har pågått i över en vecka nu. Minst 13 personer, de flesta zimbabwiska flyktingar, mördats och otaliga skadats i våldsamheterna. Trots detta så är det först nu som svensk media börjat rapportera om händelserna.

Varför väljer man att inte rapportera om dessa rasistattacker förrän nu? När det i april avslöjandes att några studenter vid Free State University ägnat sig åt rasistiska förnedringar av personalen på universitet så fanns rapporter om detta i svensk media nästan omgående. Skillnaden mellan de båda attackerna (förutom graden av våldanvändning) är att det i det fallet i Johannesburgs kåkstäder är fattiga svarta som är de främlingsfientliga, medan det på universitet i Free State är rika vita.

Det finns ingen ursäkt för varken det ena eller det andra händelsen/-erna, men det är lite väl magstarkt att den svenska nyhetsrapporteringen väljer att fokusera så mycket på ett fall av rasism, men blundar för ett annat. Vad vill man uppnå med detta?

SVD
DN
Aftonbladet

Sphere: Related Content

1 comment:

Anonymous said...

Bra fråga. Jag skulle också veta varför det fokuseras så lite på kommunistiska länder som Kuba, Zimbabwe, Venezuela, Nord Korea och så mycket på USA. Pratar med många människor som hellre skulle bo på Kuba än USA. De lär ju inte veta nått om den kubanska nutidshistorian. Det enda stället man kan läsa om dessa länder verkar vara i DN, annars får man aldrig reda på något. Svenska medier fokuserar på skumma saker.

//snöret